«Μετά τη συμφωνία και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο, στο οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι στο οικονομικό πεδίο έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία για τη χώρα. Μέσα σε αυτό το πιο σταθερό πλαίσιο έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, με την εκταμίευση της δόσης και με τον κόφτη χρέους, με τον οποίο δεν θα πληρώνουμε για δανειακές υποχρεώσεις πάνω από 15% του ΑΕΠ», τόνισε αρχικά ο Βασίλης Τσίρκας και συνέχισε: «Έχουμε πλέον ένα σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο μπορούν οι εμπλεκόμενοι στο οικονομικό πεδίο να προχωρήσουν σε αυτήν τη νέα αναπτυξιακή διαδικασία. Ωστόσο, είναι γεγονός πως δεν μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα άμεσα».
Ο βουλευτής Άρτας έκανε ιδιαίτερη μνεία στα χρηματοδοτικά εργαλεία: «Για μια νέα πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα βοηθήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, αλλά και το ΕΣΠΑ. Αρκεί να αξιοποιήσουμε σωστά τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε, προκειμένου να πιάσουν τόπο και να πετύχουμε έναν σημαντικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη μείωση της ανεργίας».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε η Κυβέρνηση με την διαπραγμάτευση: «Αυτό που καταφέραμε, με τη διαπραγμάτευση, είναι να πετύχουμε πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αποφύγαμε τα εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι εύκολα για την ελληνική κοινωνία, όμως, εμείς αυτά που δεσμευτήκαμε τα τηρούμε και δεν ξεπεράσαμε τις κόκκινες γραμμές που είχαμε θέσει.
Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις, προστατεύσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων και αναλάβαμε να λύσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με το ασφαλιστικό, που ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα για την ελληνική κοινωνία. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν, επίσης, ποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι λεηλατήθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: « Σε όλη αυτή τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο καλό ή το κακό. Πολλές φορές είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο κακό ή το χειρότερο. Κάποιοι, ωστόσο, σύρανε τη χώρα σε μια επιτροπεία. Εμείς δίνουμε μια μάχη να αρθεί αυτή η επιτροπεία και να στηρίξουμε τους κοινωνικά αδύναμους».
Τέλος, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και για το χτίσιμο ενός νέου κοινωνικού κράτους: «Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αυτή η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και άλλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι εμείς διαπραγματευτήκαμε και καταφέρουμε να πάρουμε τον κόφτη χρέους. Ελπίζουμε πως όλη αυτή η προσπάθεια θα οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018. Παρά τις δυσκολίες που συνεχίζουν να περνούν πολλοί πολίτες, έχουμε σταματήσει την καταστροφή και αρχίζουμε και χτίζουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος».
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο (από 21:13 - 47:00):













