Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2009Η κραυγή

Η κραυγή

Read 1223 times

Με αφορμή έναν χρόνο από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη 2008.

Οι εποχές που ζούμε είναι πραγματικά δύσκολες. Ίσως πιο δύσκολες από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο το σύστημα ομολογεί ότι μετά από είκοσι χρόνια συσσώρευσης πλούτου, δεν έχει να υποσχεθεί μέλλον στην νέα γενιά.


Παραθέτουν επιτακτικά τον δικό τους ρεαλισμό απέναντι στον ρεαλισμό των αγώνων και των διεκδικήσεων. Τον ρεαλισμό της φτώχειας. Της ανασφάλιστης εργασίας. Τον ρεαλισμό που θέλει να είναι καταχρεωμένα τα νοικοκυριά στις τράπεζες. Τον ρεαλισμό των stage και της εργασιακής ανασφάλειας.
Η νεολαία σήμερα ξεκινάει από την ασυμφωνία. Και η ασυμφωνία αυτή προέρχεται από διαφορετικές εμπειρίες. Άλλοτε προέρχεται από μια εμπειρία εκμετάλλευσης στη δουλειά ή της δυσκολίας για την ανεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας. Άλλες φορές προέρχεται από την εμπειρία της καθημερινότητας σε σχέση με την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την πνευματική φτώχεια, την απομόνωση, την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.
Διαισθάνονται λοιπόν οι νέοι και οι νέες ότι όλα αυτά που τους εξοργίζουν έχουν μια σχέση μεταξύ τους. Δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Πολύ περισσότερο δεν είναι φυσικά φαινόμενα μιας κρίσης που έμελλε να έρθει και θα κάνει τον κύκλο της.


Είναι δομικά φαινόμενα ενός συστήματος που  υπηρετεί τις ανάγκες των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών.
Η κραυγή επομένως των νέων για έναν καλύτερο κόσμο δεν είναι μόνο κραυγή απογοήτευσης. Είναι και κραυγή αισιοδοξίας  ότι αυτός κόσμος θα αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει για να μας χωράει όλους. Είναι η άρνηση να αποδεχτούμε ότι η κοινωνική εξαθλίωση, η ανεργία, οι κοινωνικές αντιθέσεις είναι αναπόφευκτα.
Η άρνηση αυτή σήμερα έχει πολλές μορφές και πολλές διαστάσεις. Μπορεί να είναι απλή δυσαρέσκεια μέχρι και κραυγή φρίκης για ό, τι συμβαίνει γύρω μας. Είναι όμως κραυγή. Κραυγή ότι δεν πάει άλλο. Κραυγή ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα.
Η νεολαία είναι πιεσμένη. Από τα σχολικά θρανία και τις οθόνες των υπολογιστών μέχρι την ανεργία και τις καθημερινές προσωπικές της σχέσεις. Οι επιθέσεις εναντίον της πάντα στοχευμένες. Συκοφάντηση και ταύτιση των αγώνων της με ταραχές και το σπάσιμο της βιτρίνας, επιβράβευση της απάθειας και της αδιαφορίας, διόγκωση της καταστολής και της επιτήρησης.
Για να της κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα, την ελπίδα, να αναβάλλουν τις διεκδικήσεις της, να την καθυστερήσουν. Όμως τα δομικά στοιχεία αυτής της απαισιοδοξίας, αυτής της απογοήτευσης, δεν μπορούν να τα πάρουν πίσω. Γονιμοποιούνται ήδη στις συνειδήσεις των νέων και γίνονται εμπόδιο στα σχέδια του πολιτικού συστήματος. Όσο κι αν προσπαθήσουν οι κυβερνώντες να τους κατανοήσουν ως ένα πολιτικό φαινόμενο που αντιμετωπίζεται με όρους και με συνταγές δοκιμασμένες, θα αποτύχουν.
Οι νέοι και οι νέες ανησυχούν για ό, τι συμβαίνει γύρω τους και ανακαλύπτουν καθημερινά νέες μορφές διεκδίκησης και κοινωνικής δικτύωσης. Με φαντασία. Μακριά από τις παραδοσιακές και αποτυχημένες πρακτικές που της προτείνουν. Ενδιαφέρονται για την πολιτική. Όχι όμως για την πλευρά της πολιτικής όπως την γνωρίζουν σήμερα. Την διαπλοκή, το ρουσφέτι, τους μηχανισμούς.
Με αυτή την πραγματικότητα η νεολαία δεν συμβιβάζεται.
Η κραυγή αυτή γίνεται κραυγή φρίκης όταν δολοφονείται εν ψυχρώ ένα παιδί, όπως έγινε πέρσι τον Δεκέμβρη.
Η κραυγή μας είναι ταυτόχρονα κραυγή φρίκης και ελπίδας. Η πρόκληση είναι  να ενώσουμε την αισιοδοξία με την απαισιοδοξία, την φρίκη με την ελπίδα, στο πλαίσιο μιας ολόπλευρης κατανόησης του κόσμου και των αντιθέσεών του, για μια κοινωνία καλύτερη και απαλλαγμένη από τις φρίκες που μας καθορίζουν σήμερα.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Φωτογραφίες

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates