Δικηγόρος,
βουλευτής Άρτας
ΣΥΡΙΖΑ

Βρίσκεστε εδώ: HomeΆρθρα2017Βασίλης Τσίρκας: Με τη λύση που διαπραγματευόμαστε πάμε να πάρουμε, όχι να δώσουμε

Βασίλης Τσίρκας: Με τη λύση που διαπραγματευόμαστε πάμε να πάρουμε, όχι να δώσουμε

Read 316 times

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρώτη Είδηση», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Μαίρη Πολλάλη, συμμετείχε την Παρασκευή (8/6) ο Βασίλης Τσίρκας. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

 

 

 

Αρχικά ο κ. Τσίρκας ανέφερε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για να βρεθεί μια λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι: «Θα πρέπει, ωστόσο, και η γειτονική χώρα να κάνει τα απαραίτητα βήματα που της αναλογούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας να βρεθεί λύση στο εν λόγω ζήτημα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Και η λύση αυτού του προβλήματος θα της δώσει αυτή τη δυνατότητα.

Η Κυβέρνηση έχει βάλει κόκκινες γραμμές. Μιλάμε για μια συνολική λύση, για μια σύνθετη ονομασία erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση. Η εθνική γραμμή που υλοποιείται αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί ήδη από το 2008».

Ταυτόχρονα ο βουλευτής Άρτας αναφέρθηκε στη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο θέμα: «Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση κρατάει μια στάση που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει. Δεν παίρνει σαφή θέση σε ένα εθνικό ζήτημα, όταν μάλιστα ήταν η Νέα Δημοκρατία που διαπραγματεύτηκε στο παρελθόν πολλές φορές για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στην ίδια βάση μάλιστα που διαπραγματεύεται η σημερινή Κυβέρνηση», για να συμπληρώσει σχετικά ότι: «Η ΝΔ κρύβεται πίσω από επιμέρους ζητήματα και αρνείται να διατυπώσει μια σαφή θέση.

Αυτοί που το παίζουν σήμερα υπερπατριώτες ήταν αυτοί που είχαν κάνει μονομερώς πολύ μεγάλες παραχωρήσεις χωρίς να αντλήσουν κανένα όφελος από τη διαπραγμάτευση με την γειτονική χώρα. Είχαν υιοθετήσει και την ονομασία Μακεδονία - Σκόπια. Επομένως είναι υποκριτική η στάση τους. Θα απαντήσουν αν αποδέχονται τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων; Θα κάνουν την αυτοκριτική τους για το γεγονός ότι επί των ημερών τους καταγράφηκε ο όρος “μακεδονική γλώσσα" από την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση Γεωγραφικών;»

Τέλος ο Βασίλης Τσίρκας υπογράμμισε: «Πάμε να πάρουμε, όχι να δώσουμε. Σήμερα 140 χώρες αναγνωρίζουν τους γείτονες ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Με τη λύση που διαπραγματευόμαστε αυτό αλλάζει».

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fb 1 twitter 1 blogger  you tube

Κοινοβουλευτικό έργο


Facebook Page

Επαγγελματική δραστηριότητα

 

tsirkas sima

logo suriza

avgi logo high

logo left

ecoleft

european-left-logo

neolaiasyriza

 

 

mavri vivlos

synthesis2

Free business joomla templates